Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija @ www.sanitarac.ba - 2013!

DEZINSEKCIJA

Svako sistematsko suzbijanje insekata potrebno je obaviti na najefikasniji mogući način, te minimalan rizik ili opasnost za čovjeka, neciljane grupe životinja i životne sredine.

Među insektima koji štetno utiču na ljudsko zdravlje, izuzetno je važno preventivno i sistematično pristupiti suzbijanju onih grupa koje pridonose širenju zaraze budući su mehanički ili biološki prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti - tzv. vektori (npr. bubašvabe, muve, komarci iz roda Anopheles).

Kao posebnu grupu potrebno je izdvojiti i tzv. molestante, među koje se ubrajaju oni insekti koji nemaju direktan štetan zdravstveni učinak, ali svojim prisustvom ometaju obavljanje određenih ljudskih aktivnosti (npr. mravi, komarci, kućna buva).

Bubašvabe i mravi, koji se zbog povoljnih životnih uslova (stalni izvori hrane) pojavljuju i u obliku pravih najezdi. Ukoliko imate problema sa osama i stršljenima obratite nam se s povjerenjem!


dezinsekcija bubasvaba
dezinsekcija buba rusa
dezinsekcija pcela
dezinsekcija mrava

Bubašvabe

Od svih insekata najčešće se uništavaju bubašvabe. Bubašvabe (lat. porodica Blattidae) su insekti porijeklom iz tropskih i suptropskih prijedjela.   Najstariji su poznati insekti (već od donjeg karbona) i nekada su bili najrasprostranjeniji insekti.

Trgovina prehrambenim proizvodima omogućila je njihovo prenošenje u sve dijelove svijeta pa su postale kosmopolitske vrste. Poznat je veliki broj fosilnih, a recentnih je do danas opisano oko 3500 vrsta, ali se smatra da ima bar još toliko vrsta koje nisu opisane. Najduža vrsta je Megaloblatta longipennis koja do vrha krila meri 9,5 cm.

Žoharaši su najstariji poznati kukci (već od donjeg karbona), te su nekad bili najčešći kukci. Najduža vrsta je (9,5 cm do vrha krila).

Najpoznatije vrste bubašvaba koje žive kod nas su:

    - crna bubašvaba (Blatta orientalis)
    - bubarusa (Blattella germanica)

Obije vrste iz žlezda luče neprijatan miris (smrad).


dezinsekcija

Crna bubašvaba

Najrasprostranjenija vrsta bubašvaba kod nas sa tijelom tamno mrke boje. Polni dimorfizam je dobro izražen:

- ženke imaju zakržljala krila
- mužjaci imaju krila koja su kraća od abdomena (krila ne koriste za letenje, a dugački su do 25 mm).

Ženke su vrlo proždrljive pa ako nemaju hranu onda grizu kožu, odeću, drvo, papri čime mogu da nanesu veliku štetu. Veći broj jaja polažu u pakete u kojima se razvijaju i larve. Iz jedne ooteke (paketa) razvija se 16 larvi, a podaci o broju ooteka, koje ženka obrazuje u toku života, se razlikuju od autora do autora, svakako kreće se od 18 do 50. Dužina razvića larvi u ootekama zavisi od temperature, tako pri temperaturi od 29,5°C larve izlaze iz ooteka posle 42 dana, a pri temperaturi od 25°C posle 59 dana, dok pri temperaturi od 21°C razviće najduže traje - 81 dan. Neophodno je pomenuti da je uz navedene vrednosti temperature potrebna i zadovoljavajuća vlažnost. Larve se presvače više puta, a podaci o broju presvačenja se razlikuju od autora do autora i iznosi 6-7. Podaci o dužini života su takođe različiti zavisno od autora i kreću se u rasponu od 1 do 5 godina.

Crna bubašvaba je dominantna u odnosu na bubarusu pa gdje se ona pojavi bubarusa iščezava.

dezinsekcija

Bubarusa

Bubarusa (smeđa bubašvaba) ima tijelo svijetlo-smeđe boje dužine 11 - 14 mm, pri čemu je mužjak nešto manji od ženke. Za razliku od crne bubašvabe jednike oba pola imaju dobro razvijena krila duža od abdomena, ali ne lete. Kreću se brzo pomoću dugih nogu koje su pokrivene dlačicama. Ženka polaže oko 40 jaja u ooteku i tokom života odbaci 4-5 ooteka.

Iz jaja se izlegu bele larve koje vrlo brzo, posle 3 časa, postaju smeđe boje. Larve liče na odrasle i posle 6 presvačenja i 14 dana postaju polno zrele i počinju sa parenjem. Kada su uslovi za razviće povoljni može da da dve generacije potomaka u toku jedne godine.

Najbitniji faktor spoljašnje sredine za život ove vrste je temperatura: njen opstanak je moguć u intervalu od -2°C do +45°C, dok van tih granica posle kratkog vremena dolazi do uginuća. Na povoljnoj temepraturi (20°C) bez hrane mogu da provedu relativno dugo:

- larve 10-22 dana
- ženke sa ootekom 30 dana, a bez ooteke 45 dana
- mužjaci 15 dana.


dezinsekcija


U obavljanju usluge vlažne kontaktne dezinsekcije koristimo:

    - ručne prskalice
    - motorne prskalice
    - uređaje za toplo i hladno zamagljivanje i orošavanje

    - plinsku dezinsekciju- fumigaciju. Predstavlja uništavanje insekata u skladištima, mlinovima, ćelijama, tj u svim uskladištenim žitaricama.

 


Gore navedeni problemi mogu se uspješno riješiti pravovremenim i redovitim akcijama dezinsekcije.U skladu sa sanitarnim preporukama, usluge preventivne dezinsekcije obavljaju se dva puta godišnje (najčešće proljeće i jesen), što odgovara periodu najviše biološke pojavnosti spomenutih insekata.Uz preventivnu dezinsekciju, dodatnim uslugama kurativne dezinsekcije štetni se insekti suzbijaju po potrebi, odnosno u trenutku kad svojom pojavnošću počinju predstavljati problem.

dezinsekcija
dezinsekcija
dezinsekcija
dezinsekcija
dezinsekcija
dezinsekcija

Kontakt

  Tabana bb, 75440 Vlasenica, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska)
  Kancelarija - telefon / faks: +387 56 736 406
  Mobilni: +387 65 580 531 и +387 65 717 601


   sanitarac@yahoo.com